12 Eylül 2017 Salı

Kış Hazırlıkları...



 



                         
HERKESLERİN SEVEREK YEDİĞİ  ŞİFALI ÇORBA

Tarifi ; 1 kg.Soğan
              1 kg.Domates
              3 kg.Kırmızı yağ biberi
              1 kg. Nohut
              1 kg.Yoğurt(Tercihen Süzme)
              1 er demet Maydanoz,Dereotu,Nane
               Tuz
              5 kg. Un(Biraz eksik,biraz fazla)
   Ben maya koymuyorum ama isteyen 1 adet ekmek hamuru yada 2 pk.instant maya koyabilir.Ben mayalanmanın kendiliğinden oluşması bekliyorum.Biraz geç oluyo ama daha sağlıklı kesinlikle.

Yapılışı;  Bir gece önceden ıslattığımız nohutu haşlayarak süzüyoruz,sonra robottan geçirip püre haline getiriyoruz.
Domates,biber ve soğanlar doğranıp büyükce bir tencereye konulup hiç su ilave etmeden kaynatılır.Bir süre kaynayan sebzelerin üstüne yıkanmış olan dereotu,maydanoz ve naneler bir arada demet olarak bağlayıp tencerenin en üstüne konulur.Bir süre daha bu şekilde kaynatılıp tencerenin altı kapatılır.Biraz ılındıktan sonra üzerindeki bağlı olan demet alınıp atılır.(Kokusunu ve aromasını vermesi amaçlanan)
              Sonra bir delikli kepçe ile haşlanmış olan sebzeler yoğurma kabına alınır.(Burda amaç sebzeleri fazla suyundan kurtarmak,kalan suyu da atmıyoruz çorbalarda ve pilavlarda kullanıyoruz).Sonra bir el blendrı yardımıyla bu sebzeleri püre haline getirip içine önceden haşlayıp püre yaptığımız nohutları ve 1 kg.süzme yoğurdu ilave edip karıştırıyoruz ve yavaş yavaş un ilave edip yoğuruyoruz.Bu arada tuzu da ilave ediyoruz ,tuz için belli bir miktar veremem ama ben göz kararı ve bolca koyuyorum.
             İşin en meşakkatli kısmı bu sırada oluyor zira ilk yoğurma güçlü bilekler ve kol kasları istiyor ki bende hiç yok:(
              Yaklaşık 5 kg. Un aldı benim tarhanam ama malzemeye göre değişebilir bu miktar tabi ki.Çok cıvık,olmayan sertçe bir hamur elde etmek gerekiyor.Bu yoğurduğumuz hamurun üzerini temiz bir bezle örtüp günde birkaç kez yoğurarak 3 ile 5 gün arasında ekşimesini bekliyoruz.Bu ekşime süresince hamur kendiliğinden mayalanıyor.Ekşime süresi sıcaklığa bağlı olarak değişebiliyor.Ben 3 gün tuttum.
            Bu aşamada isterseniz bir kısmını hamur olarak birer porsiyonluk ayırıp buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuya koyabilirsiniz(Ben yarısını öyle saklıyorum)
           Kalanını resimde gördüğünüz gibi temiz bir zemine yayıp kurutup sonra robottan çekip tekrar kurutup,iyice kuruduğuna emin olduktan sonra cam kavonozlarda saklayabilirsiniz.

Afiyet Olsun ...

2 yorum: