
Şu soğuk günlerde içimizi ısıtıcak sıcak görüntüler olsun istedim.Can sıkıntısı dönemlerinde ortaya çıkanlardan bazıları ...
Bu günler aynı zamanda gripal hastalıklarında yoğun olduğu dönemler.Benim bu durumlarda sıkca yaptığım çaylardan biri olan "Hibiskus Çayı" nın tarifini de veriyim .
Malvaceae ailesine ait güzel renkleri ve çeşitleri olan hibiskusun 200’den fazla türü vardır.
Çöl ikliminde yetişen hibiskus, yoğun su tutma kapasitesinden dolayı çöl seyahatlarinde, bedevi topluluklar tarafından susuzluk giderici olarak tüketilmektedir. Hibiskus bitkisi, yoğun magnezyum ve malik asit içerir.
Hibiskus Latince bir kelime olup, bedene şifa veren, vücudu ferhlatan anlamına gelmektedir. Meksika, Orta ve Güney Amerika ile Karayip Adaları’na özgü bir bitkidir.
Ülkemizde de yöreden yöreye farklı adlandırılır. Bunlar arasında amber çiçeği ve gülhatmi en çok kullanılanlardır.
Çöl ikliminde yetişen hibiskus, yoğun su tutma kapasitesinden dolayı çöl seyahatlarinde, bedevi topluluklar tarafından susuzluk giderici olarak tüketilmektedir. Hibiskus bitkisi, yoğun magnezyum ve malik asit içerir.
Hibiskus Latince bir kelime olup, bedene şifa veren, vücudu ferhlatan anlamına gelmektedir. Meksika, Orta ve Güney Amerika ile Karayip Adaları’na özgü bir bitkidir.
Ülkemizde de yöreden yöreye farklı adlandırılır. Bunlar arasında amber çiçeği ve gülhatmi en çok kullanılanlardır.
Hibiskusun Faydaları Nelerdir?
- Hibiskus, hücre yenilenmesi için çok faydalı bir bitkidir. Yaşlanmayı geciktirir, bedendeki ve ciltteki ölü hücreleri yeniler.
- Özellikle koyu kırmızı renkte olan hibiskus bitkisinin çayı, çok güçlü antioksidan maddeler içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kan şekeri ve yüksek tansiyonun dengelenmesine yardımcıdır. Ayrıca iyi huylu kolesterolün yükselmesine de yardım eder.
- Sindirim sistemini çalıştırır ve bağırsaklardaki şişkinliği alır.
- Kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı kullanılır.
- Kilo vermeye yardımcıdır.
- Bir demir deposudur. Toprağın içerisinde bulunan demir ve magnezyumu adeta emer.
- Baş ağrısı ve migrene karşı da etkilidir.
Hibiskus kesinlikle bir ilaç olarak değerlendirilmemelidir. Sadece faydalı bir bitkidir.
Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır ve Hibiskus Çayı Nasıl İçilir?
Hibiskus çayı, taze veya kurutulmuş hibiskus çiçekleriyle yapılabilir.
4 tam çiçek veya 2 yemek kaşığı kurutulmuş çiçek yapraklarını kaynar suyun içine dökün. Kapalı olarak 10-15 dakika dinlendirin. Süzdükten sonra çayınız hazır hale gelir. Arzu ederseniz hibiskus çayınıza ekstra lezzet eklemek için biraz bal, limon suyu veya portakal kabuğu ekleyebilirsiniz. Keyfinize göre, hibiskus çayınızı sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz. Metal ya da plastik kap, çayın tadını bozabileceği için porselen ya da cam kaplarda demlemeniz önerilir.
Jambheshwar Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre hibiscus çayı östrojen düzeylerini düşürebilir. Hormon tedavisi alanların ve doğum kontrol hapları kullananların bu ilaçlarla birlikte alınmamasını önermektedirler.
Bazı insanlarda görülebilen diğer bir yan etki ise halüsinasyon ya da nadiren sarhoş gibi hissetme durumudur.
Buradaki bilgilerin herhangi bir hastalığı teşhis amacı kesinlikle yoktur. Bir rahatsızlığınız var ise, mutlaka bir hekime danışınız.
4 tam çiçek veya 2 yemek kaşığı kurutulmuş çiçek yapraklarını kaynar suyun içine dökün. Kapalı olarak 10-15 dakika dinlendirin. Süzdükten sonra çayınız hazır hale gelir. Arzu ederseniz hibiskus çayınıza ekstra lezzet eklemek için biraz bal, limon suyu veya portakal kabuğu ekleyebilirsiniz. Keyfinize göre, hibiskus çayınızı sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz. Metal ya da plastik kap, çayın tadını bozabileceği için porselen ya da cam kaplarda demlemeniz önerilir.
Jambheshwar Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre hibiscus çayı östrojen düzeylerini düşürebilir. Hormon tedavisi alanların ve doğum kontrol hapları kullananların bu ilaçlarla birlikte alınmamasını önermektedirler.
Bazı insanlarda görülebilen diğer bir yan etki ise halüsinasyon ya da nadiren sarhoş gibi hissetme durumudur.
Buradaki bilgilerin herhangi bir hastalığı teşhis amacı kesinlikle yoktur. Bir rahatsızlığınız var ise, mutlaka bir hekime danışınız.
(Alıntı)
Bu bilgiler ne kadar doğrudur bilemem ama ben uzun zamandır bu çayı kış dönemlerinde kendim ve aile üyeleri için sık sık kullandım ve bir zararını görmedim.
Ben önce bir kaba, bir adet kabuk tarçın, 3-5 tane karanfil(varsa eğer 1 tane kakule,havlıcan,zencefil) gibi kök bitkilerden birer parça atıp 5dk.kadar kaynatıyorum.Sonra ocağın altını kapatıp bir tatlı kaşığı dolusu hibiskusu içine atıp 5dk.kadar demlenmesini bekliyorum.Sonra süzüp isteğe biraz bal koyarak servis ediyorum.Soğuk algınlığında çok etkili bir çay ,kesinlikle denemelisiniz.Ayrıca tadı ve kokusu da muhteşem.
Bu çayı sadece tarçın ve karanfille yaparak yaz aylarında soğuk,şerbet olarak da tüketebilirsiniz.Gazlı içeceklere alternatif olarak.
Tüm hastalara acil şifalar diliyorum.
Sevgiyle...
Ben önce bir kaba, bir adet kabuk tarçın, 3-5 tane karanfil(varsa eğer 1 tane kakule,havlıcan,zencefil) gibi kök bitkilerden birer parça atıp 5dk.kadar kaynatıyorum.Sonra ocağın altını kapatıp bir tatlı kaşığı dolusu hibiskusu içine atıp 5dk.kadar demlenmesini bekliyorum.Sonra süzüp isteğe biraz bal koyarak servis ediyorum.Soğuk algınlığında çok etkili bir çay ,kesinlikle denemelisiniz.Ayrıca tadı ve kokusu da muhteşem.
Bu çayı sadece tarçın ve karanfille yaparak yaz aylarında soğuk,şerbet olarak da tüketebilirsiniz.Gazlı içeceklere alternatif olarak.
Tüm hastalara acil şifalar diliyorum.
Sevgiyle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder